Skip to content

Wissellijst

Nederlandse gemeenten plaatsen met "de Wissellijst" elk jaar een ander twee dimensionaal kunstwerk op verschillende plekken in hun gemeente.

Wissellijst

Met het project “de Wissellijst” verbindt een gemeente plaatselijke beeldend kunstenaars en hun kunst met de inwoners. Dit project vergroot  de aantrekkelijkheid van een gemeente en de belangstelling en waardering voor kunst binnen de gemeente.
Bij de Wissellijst worden lokale kunstenaars en de inwoners betrokken, waardoor het project ‘leeft’, breed wordt gedragen en als positief wordt gewaardeerd.
“De Wissellijst” maakt deel uit van ‘Kunst in de gemeente’, een initiatief van Stichting Kunstweek. Stichting Kunstweek is een culturele ANBI. 

Lokale kunstenaars

Het tweedimensionaal werk wordt jaarlijks gemaakt door een lokale kunstenaar. Iedere lokale kunstenaar kan een ontwerp voor een kunstwerk of een al gerealiseerd kunstwerk mee laten dingen.

Het kunstwerk wordt gekozen met een verkiezing waarbij de inwoners van de gemeente en een vakjury betrokken zijn. Zo kan iedere inwoner invloed uitoefenen op de selectie van het kunstwerk.

Expositie

Op een vrij toegankelijke plek in de gemeente (gemeentehuis, cultureel centrum/ buurthuis of bibliotheek) wordt het gekozen tweedimensionaal kunstwerk een jaar lang tentoongesteld. 

Het kunstwerk kan een schilderij, tekening, fotografisch werk, ets, textielkunst of gedicht zijn. Van het winnend werk worden (minimaal) 5 reproducties gemaakt die op andere toegankelijke plekken tentoongesteld worden.

Winnaar

Jaarlijks wordt een nieuw kunstwerk als winnaar gekozen.

Door de wisseling van kunstwerken wordt de veelzijdigheid van de kunst in een gemeente getoond.

Attendeer uw gemeente

Doet uw gemeente al mee met “de Wissellijst”?

Nee? Maak uw gemeentebestuur dan attent op deze mogelijkheid.

Deelnemende gemeenten

Hieronder ziet u een overzicht van de Nederlandse gemeenten waar nu (een variant van) "de Wissellijsst" actief is.

Gemeente
Maasdriel