Skip to content

Stem op jouw favoriete kunstwerk!

In totaal waren er in 2022 voor het project Kunst in de Gemeente Gilze en Rijen maar liefst 15 inzendingen van 13 kunstenaars. 

De jury heeft hieruit de onderstaande 5 kunstwerken geselecteerd.

Hierop mogen alle inwoners van Gilze en Rijen hun stem uitbrengen van 28 maart t/m 24 april 2022.

Onderaan deze pagina vindt u het stemformulier.

De godin van de regen
Felix van Breugel,  
De godin van de regen

Woonplaats:
Breda
Materiaal:
beton
Afmetingen:
90 cm hoog, 60 cm diep, 40 cm breed
De zuil van Noach
Maarten Fleuren, namens Heren4,  
De zuil van Noach

Woonplaats:
Tilburg
Materiaal:
keramiek / gemengde techniek
Afmetingen:
Circa 1 x 1 x 2 meter.

Meer informatie:
We stellen voor op de sokkel als een sculptuur een zuil te plaatsen waarop naast mensen ook dieren als medebewoners van Gilze-Rijen in beeld komen, mogelijk met bloemrijke kleurige toevoegingen. Stilte en zwijgen overheersen, poëzie is het doel – het beeld vertelt zijn eigen verhaal.

Hier vindt u een video over de voortgang van het beeld:
https://vimeo.com/703312202

Over Heren4:
Wij zijn een collectief van kunstbroeders uit Tilburg die ongeregeld samenwerken. In ons associatieve werk proberen we de tragiek van de menselijke conditie te lijf te gaan. Vaak met humor, nooit vrijblijvend. Volgens mensen die het weten kunnen zijn we ‘dieren onder invloed’ (- van zelfverzonnen absurditeiten). Als makers van poëtische installaties omhelzen wij dit inzicht van harte!

Geleerlooid
Joop Kosters,  
Geleerlooid

Woonplaats:
Rijen
Materiaal:
plaatijzer, betonijzer en profielijzer
Afmetingen:
170 x 75 x 40 cm.

Meer informatie:
Als vrij scheppend vormgever autodidact en winnaar van de Prix de Oosterhout 2002 met twijfel van de beoordelingscommissie in mijn amateurstatus, terwijl mijn werkzaam leven dat van techneut beroepsmilitair is geweest. Mijn werk bestaat voornamelijk uit afval van diverse materialen. Dit beeld bestaat uit plaatijzer, betonijzer en profielijzer.
De afmetingen zijn 170 x75 x 40 cm. Enige scholing heb ik genoten in het driedimensionaal werk bij Niko de Wit van het kop boetseren en bronsgieten en het hakken in steen bij onze succesvolle leraar beeldhouwen Adriaan Seelen.

Personificatie mannelijk en Personificatie vrouwelijk
Niels Lous,  
Personificatie mannelijk en Personificatie vrouwelijk

Woonplaats:
Oosterhout
Materiaal:
roest vast staal
Afmetingen:
Personificatie mannelijk: hoogte 200 cm breedte 25 cm diepte 25 cm / Personificatie vrouwelijk: hoogte 190 cm breedte 30 cm diepte 30 cm

Meer informatie:
VERBINDEN – Inherent aan de mensen is dat zij zich onderscheiden door hun afzonderlijke individuele geaardheid, ze zijn verschillend van uiterlijk maar hebben een onderlinge verwantschap. Uit voorafgaande thesen vloeit de ten grondslag liggende dialectiek van gevisualiseerde personificaties voort, het verschil tussen manlijke en vrouwelijke karaktereigenschappen.
Essentieel bij het stereotype man is heerser, jager, macho en voor het vrouwelijk harmonieus, berustend, samen vormen zij een communicatief krachtveld, waarbij de een de ander aanvult.
Deze verbindende aspecten tussen de vormgeving, vertalen zich in diversiteit van sculpturaal materiaalgebruik van strak/ hoekig/ rechtlijnig en gesloten naar ronde open vorm elementen. Zodoende is ieder detail van deze afzonderlijke plastische verbeeldingen een communicatiemiddel, welke in gebezigde opbouw structuur als een twee eenheid samengaan tot uiting komt.

Watervrees
Annette van Rest,  
Watervrees

Woonplaats:
Rijen
Materiaal:
Keramiek, steengoed gebakken dus vorst bestendig, verstevigd met beton.
Afmetingen:
Circa 180 (h) x 60 (b) x 60 (d) cm.

Meer informatie:

Wat ons allen bezighoudt zijn de veranderingen van het weer en de vraag hoe we ons aan kunnen passen in de toekomst. Door het gebruik van watertorens  raakten we opgewonden over de mogelijkheid tot stromend water. Nu krabben we ons achter de oren over de stijgende waterspiegel. De opwarming van de aarde brengt ons in een precaire situatie. Waar vluchten we heen en wat biedt ons een mogelijkheid. Wellicht zoeken we het hogerop en verdicht onze woonomgeving zodat er plaats blijft voor iedereen.

De stemronde is voorbij. U kunt helaas niet meer stemmen.

IMG_5189
De godin van de regen
Noachs Zuil
De zuil van Noach
Geleerlooid_jan 2022a
Geleerlooid
personificatie 1
Personificatie mannelijk en Personificatie vrouwelijk
watervrees-5 (1)_2
Watervrees