Skip to content

Genomineerden van Kunst in de Gemeente 2024

De publieksronde van Kunst in de gemeente Noordwijk vond plaats van 11 mei t/m 9 juni 2024.

Hieronder ziet u alle genomineerde kunstwerken of ontwerpen waarop gestemd kon worden.

De vakjury heeft deze 4 genomineerden gekozen uit de 9 inzendingen, afkomstig van 8 verschillende kunstenaars.

De Koetillers
Jan Ruyters, alias Sjenske,  
De Koetillers

Woonplaats:
Noordwijk
Materiaal:
Polyester
Afmetingen:
142 cm hoog, 40 cm breed en 83 cm diep

Beeld De Koetillers

Carnaval is een volksfeest dat in Noordwijkerhout op grootse wijze wordt gevierd. Dit gebeurt al sinds het begin van de jaren zestig in de vorige eeuw. Er zijn in Noordwijkerhout maar liefst vier carnavalsverenigingen: De Kaninefaaten, De Keiebijters van Sint Bavo, de Vikings en de Duinknijnen. Hoogtepunt is altijd weer de optocht door het dorp die duizenden mensen uit de omgeving trekt.
Sint Bavo was een psychiatrische instelling in Noordwijkerhout voor mannen die in 1914 is gebouwd. Veel verpleegkundig personeel kwam uit het zuiden van het land en deze brachten het carnavalsleven met zich mee. CV de Keiebijters is een vereniging die specifiek carnavalsfeesten organiseerde voor de bewoners en verzorgers van geestelijke gezondheidsinstellingen Sint Bavo en Sancta Maria. Door veranderingen in de geestelijke gezondheidszorg zijn inmiddels de instellingen Sint Bavo en Sancta Maria opgeheven.
Toen CV de Keiebijters 44 jaar bestond is door Jan Ruyters, lid van de vereniging, en in carnavalstijd SJENGSKE genaamd, een beeld gemaakt om de verbondenheid tussen de verschillende verenigingen tot uitdrukking te brengen. Dit beeld is genaamd De KOETILLERS.

Symboliek

Het beeld toont vier figuren die een als koe verkleed persoon optillen. De vier figuren symboliseren de vier oorspronkelijke carnavalsverenigingen van Noordwijkerhout: De Keiebijters, de Kaninefaaten, De Vikings en de Duinknijnen. Gezamenlijk zijn zij de Koetillers, een naam uit het carnavalsleven. Het gezamenlijk optillen geeft de verbinding aan tussen de verenigingen.
Het carnavalsbeeld staat ook voor verbinding van de inwoners van de gemeente. Tijdens die feestdagen leert men elkaar op een andere manier kennen en waarderen zonder aanziens des persoons……en hoeveel personen hebben tijdens het carnaval niet hun eerste liefde gevonden?
Die maatschappelijke verbinding blijkt ook uit het gegeven dat de verenigingen met elkaar hebben samengewerkt om een hek rond het dierenpark van Sint Bavo “De Dierenhoeve” te plaatsen en onlangs nog een inzamelingsactie hebben gehouden voor de Duinknijnen die bij een schuurbrand hun carnavalswagen en archief zijn kwijt geraakt. Sinds de fusie met de gemeente Noordwijk vindt ook meer samenwerking plaats met carnavalsvereniging De Noortukkers.

Locatie Engelse Tuin

De locatie, waar het beeld geplaatst zou kunnen worden in de Engelse Tuin, is gelegen tegenover de locatie waar jarenlang een feesthal van de Keiebijters heeft gestaan. Deze feesthal werd gebruikt nadat een brand de oorspronkelijke feestzaal, de toneelzaal van psychiatrisch centrum Sint BAVO, had vernietigd. De locatie met het beeld vormt een verbinding met het verleden van het gebied waarbij cliënten, verzorgers en inwoners van de gemeente een plezierig carnaval konden vieren.
De afmetingen van het beeld bedragen: 142 cm hoog, 40 cm breed en 83 cm diep. Het beeld is gemaakt van polyester.

NB.: De Noordwijkerhouter Wil van den Burg (Prins Poultry van carnavalsvereniging de Kaninefaaten) verzon de naam De Koetillers, als naam van de blaaskapel van deze vereniging. Volgens de overlevering tilden de Noordwijkerhoutse boeren hun koeien, bij het verplaatsen van hun vee naar een ander stuk land, over het hek, om vervolgens het hek te openen en er zelf door heen te lopen.
Een meer serieuze versie leert ons dat de boeren om hun vee te kunnen verplaatsen de Leidsevaart moesten oversteken. Daarbij werd gebruik gemaakt van een platte schuit. De koeien konden niet zelfstandig in en uit de schuit en werden aldus door de boeren getild.

De Wachter van de Aarde
Rob van Leeuwen,  
De Wachter van de Aarde

Woonplaats:
Noordwijk
Materiaal:
Hennepkalk bouwblokken
Afmetingen:
180x90x30 cm

De Vorm

Het werk op de foto’s is een schaalmodel. Schaal 1:5
De vorm is gebaseerd op de verhoudingen van hennepkalk bouwblokken.
Bij de uitvoering van dit werk wordt de basisvorm gemaakt met hennepkalk blokken.
De huid ontstaat door bewerking met vezelhennep van eigen oogst en kalk.
Alle gebruikte materialen hebben een positieve invloed op de aarde. Zowel in de blokken als de vezelhennep is CO2 opgeslagen.
De kalk die ik gebruik wordt hard door het opnemen van CO2.

Het realiseren van dit werk heeft dan ook een positieve invloed op het klimaat.

De boodschap die de Wachter wil uitdragen is dan ook, Het kan anders.
Vrijwel alles wat wij bouwen is met materialen die de aarde verder uitputten en het klimaat belasten.
Het kan anders. De materialen en technieken zijn er.

Het duurt 1 á 2 weken om het beeld te maken.

Growing
Jos van Ierschot- Babeliowsky,  
Growing

Woonplaats:
Noordwijk
Materiaal:
Brons
Afmetingen:
Ca. 150 cm hoog

Gedurende het leven rijkt de mens uit naar groei en ontwikkeling.

Herbarium
Krijn Christiaansen & Cathelijne Montens (KCCM),  
Herbarium

Woonplaats:
Noordwijkerhout
Materiaal:
Vorstbestendig grofkeramiek
Afmetingen:
77,6 - 200(h) cm

Het werk bestaat uit modulaire keramische elementen die zo gecombineerd kunnen worden dat ze qua maat en functie aansluiten op de locatie. Zo is het werk afgebeeld op de foto’s aangepast aan de expositieruimte.
De configuratie op de meegestuurde tekening is aangepast voor de beschikbare fundatie in de Engelse Tuin en is: 100 (l) x 100 (b) x 77,6 – 200cm (h) cm
Het middendeel van het werk is een vaas en wordt gevuld met gedroogde lokale planten van het seizoen zoals riet, bloesemtakken, schermbloemen.

Herbarium
Voor dit werk hebben we onderzoek gedaan naar de vormentaal van extrusie, de industriële productietechniek die wordt gebruikt voor de productie van bakstenen.
Dit leverde een drietal modulaire elementen op waarmee specifieke objecten samengesteld kunnen worden die met hun maatvoering en functie aansluiten op hun omgeving.

De elementen hebben we voor de Engelse Tuin in Noordwijkerhout zo gecombineerd dat de poten een hoog middendeel dragen.
Dit hoge element is een vaas en wordt wisselend gevuld met lokale planten van het seizoen zoals riet, bloesemtakken, schermbloemen.
Deze planten zullen langzaam uitdrogen alvorens ze worden vervangen door nieuwe exemplaren.
Bezoekers aan de tuin zien hiermee gedurende het jaar een lokaal herbarium ontstaan.

De stemronde is voorbij. U kunt helaas niet meer stemmen.

Jan Ruyters - Koetillers - Wisselsokkel Noordwijk 2024
De Koetillers
Rob van Leeuwen Schaalmodel Wachter - Wisselsokkel Noordwijk 2024
De Wachter van de Aarde
IMG_2531
Growing
Krijn Christiaansen en Cathelijne Montens - Wisselsokkel
Herbarium