In dit voorstel staat de rol van Maria centraal. Hugo de Groot was een groot man, Maar zonder zijn vrouw Maria was Hugo nooit in de beroemde boekenkist gekropen. Maria was Hugo zijn grote inspirator, zijn muze. Toen Hugo gevangen zat was het Maria die zijn studieboeken verzamelde. Zij gaf hem intellectuele richting. Achter iedere grote man staat een verstandige, intelligente, moedige vrouw. In die tijd was de rol van vrouw op de achtergrond. Mannen hadden de leiding, status en het aanzien. Vrouwen in die tijd cijferden zichzelf weg. Zonder Maria, waren de boeken van Hugo niet geschreven zoals ze zijn geschreven. Zij was zijn klankbord. Zonder Maria was er geen ontsnapping geweest. Hugo De Groot kon zich ontwikkelen tot de grootheid die hij internationaal is geworden dankzij haar … zijn steun en toeverlaat, zijn vrouw Maria.

Maria van Reigersberch een energieke, zelfbewuste en extraverte vrouw. Een jaar lang een trotse ode aan de vrouw uit de periode 1600 en een ode aan de kracht, wijsheid en het belang van Maria De Groot. Een eerbetoon aan de powervrouwen uit deze periode. Beeld / sculptuur: Het beeld op de sokkel is een lijnenspel van metalen strip die de contouren vormt van de Maria De Groot. Op de platte kant van de strip zijn quotes te lezen van Hugo, zoals “Door veel te begrijpen heb ik niets bereikt” en “In het niet weten van sommige dingen ligt een groot stuk wijsheid.”

Maria staat in een krachtige pose waar hoop, moed en visie uitspreekt. Een vrouw met een missie. Het beeld is groter dan het leven, hoogte 3.60 gemaakt van cortenstaal – metalenstrip voor het lijnenspel 8 cm breed.