Hugo Grotius genoemd en geroemd met zijn internationale naam. Dit beeld is een monument voor een grote man. Een wereldfenomeen vereerd in Poederoijen. We vereren de man deze keer met zijn grote werk iure belli ac pacis. Zijn bepalende werk over wanneer een oorlog gerechtvaardigd is. Volgens Hugo slecht in drie gevallen: Ter verdediging bij een aanval. Voor het heroveren van ingenomen bezittingen en om een onrechtmatig handelende staat te bestraffen.

Beeld / sculptuur
Het beeld op de sokkel bestaat uit abstract vormgegeven huisraad. De herkenbare meubels zijn op elkaar gestapeld als toren. De toren van gestapelde huisraad ziet er wankel, instabiel uit maar staat toch nog immer fier in de wind. Vier (de grote werken van Hugo De Groot) abstract vorm gegeven boeken houden de stapeling in een wankel evenwicht. Boven op deze stapeling is de naam Hugo Grotius te zien. Zijn naam is gestanst uit een stalen plaat en verbogen als een vlag in de wind. De toren oogt als een wankel maar in balans zijnde opstapeling. Door de geschiedenis heen zijn de waarden en normen van iure Belli ac pacis beproefd, maar nog immer overeind blijven staan.

In de opstelling is de naam Hugo Grotius van verre te zien. Als een vuurtoren, een baken in de tijd. Een veilige loods in de geschiedenis. De opstapeling staat voor de verdediging, het heroveren en de bestraffing. De internaEonale naam in de top als een internatioonale vlag. Een naam om trots en fier op te zijn. De toren bestaat uit een betonnen sokkel met hierop uitvergrote en abstract vormgegeven huisraad gemaakt van gerecycled hout afgesmeerd met polyester coating.

De opstapeling bestaat uit: Een keukentafel, een keukenstoel, een kastje, 4 boeken en eindigend in een vlaggenstok met vlag. Totale hoogte 4,5 meter. Een jaar lang een signaal in het landschap.