Skip to content

Kunst in de gemeente

Zaltbommel

Hier vindt u meer informatie over het project ‘Elk jaar een ander kunstwerk in de gemeente’ in de gemeente Zaltbommel.

Kunst in de gemeente

Een kunstwerk, gemaakt door een kunstenaar die woont, duurzaam werkt en/of binding heeft met de gemeente Zaltbommel.

Het project

Kunst in de gemeente is een project waarbij lokale kunstenaars kans maken om een beeldend werk buiten geplaatst te krijgen op een mooie plek, namelijk vlakbij Brasserie de Buurman in Poederoijen. Kunstenaars die hiervoor in aanmerking willen komen, kunnen hun (ontwerpen voor) kunstwerken indienen in de periode van 5 april t/m 7 juni 2021. Ontwerpen moeten aansluiten bij het thema ‘Hugo de Groot’- lees verder voor meer informatie.

De verkiezing

In totaal hebben 6 kunstenaars 7 ontwerpen/ kunstwerken ingediend. Inwoners hebben de mogelijkheid om online te stemmen op hun favoriet. Deze verkiezing vindt plaats van 3 t/m 25 juli 2021. De ontwerpen van de kunstenaars worden in deze periode tevens tentoongesteld in de Sint Maartenskerk in Zaltbommel. Geïnteresseerden zijn deze periode elke dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag en zondag van 13.00u tot 16:30u welkom en op zaterdag van 11:00u tot 16.30u welkom in de kerk.

De winnaar

Uit de drie werken met de meeste stemmen heeft de jury de winnaar gekozen: De kist van kunstenaar Rob Heijman. Op 15 oktober heeft de kunstenaar, op de plek waar later in 2021 zijn beeld komt te staan, de cheque in ontvangst genomen tijdens een officieel persmoment. De winnaar krijgt vervolgens de tijd als het gaat om een ontwerp om het kunstwerk te gaan maken. In het vierde kwartaal van het jaar zal het kunstwerk vervolgens worden geplaatst bij Brasserie de Buurman in Poederoijen. Na een jaar  gaat het weer terug naar de kunstenaar.

De locatie waar het kunstwerk wordt geplaatst. N.b. de plek zal netjes worden gemaakt (gemaaid) voordat de sokkel en het winnende kunstwerk worden geplaatst.

Voor kunstenaars

Dien een of twee (ontwerpen voor) kunstwerken in en maak kans op plaatsing van uw kunstwerk en een vergoeding van € 4.000,-.

Wie kunnen werken voordragen?

Alle beeldend kunstenaars die kans willen maken op plaatsing van hun werk, zijn woonachtig, duurzaam werkzaam in de gemeente Zaltbommel en/ of hebben binding met de gemeente. Zij kunnen één of twee (ontwerpen voor) kunstwerken voordragen. Het thema is ‘Hugo de Groot’.

Het betreft een kunstwerk dat gedurende een jaar buiten geplaatst wordt op een sokkel van 1 x 1 meter. 

Wanneer voordragen?

De aanmeldperiode loopt van 5 april t/m 7 juni 2021. De verkiezing onder inwoners vindt plaats van 3 t/m 25 juli 2021 en de winnaar wordt uiterlijk half september 2021 bekend gemaakt.

Hoe voordragen?

Om mee te doen stuurt u foto’s van uw kunstwerk in. Voor een ontwerp geldt het verzoek om (foto’s van) tekeningen of schetsen in te dienen. Verzoek het (beoogde) materiaal van het kunstwerk ook aan te geven.

Zorg dat u daarnaast een korte motivatie toevoegt van maximaal 150 woorden of een Youtube filmpje (max. 3 minuten) met een uitleg over hoe u met uw inzending de link legt met Hugo de Groot en zijn gedachtegoed/ levensverhaal. U kunt met maximaal twee (kunst)werken deelnemen.

Houd er rekening mee dat als u een van de 10 genomineerde kunstenaars bent, onderdeel van het project is om uw ontwerp te presenteren in de St. Maartsenskerk. Praktische informatie hierover ontvangt u uiterlijk op dinsdag 22 juni 2021.

Deelnemers moeten alle informatie ingestuurd hebben voor 7 juni naar dit adres: info@kunstindegemeente.nl.

Het thema Hugo de Groot

Op 22 maart 2021 was het precies 400 jaar geleden dat Hugo de Groot via een boekenkist ontsnapte aan zijn levenslange gevangenisstraf in Slot Loevestein in Poederoijen. Naast dit spectaculaire verhaal van zijn ontsnapping, laat de Groot (1583-1645) als een van Nederlands bekendste geleerden nog veel meer na. Zijn gedachtegoed over vrede, vrijheid en recht was in het verleden van groot belang en vandaag de dag nog steeds relevant.

Kunstenaars nodigen we uit om een kunstwerk of ontwerp in te dienen dat in het teken staat van Hugo de Groot. Verzoek is om daarbij een link te leggen met zijn gedachtegoed/zijn veelbewogen leven. Klik hier voor meer informatie over Hugo de Groot.

Jury

De juryleden in de gemeente Zaltbommel zijn:

Wethouder W. Posthouwer

wethouder cultuur

Maverick Veldhoven

leerling van het Cambium College De Waard en een van de makers van replica boekenkisten

Roland Gieles

cultuurhistoricus en curator van museum Stadskasteel Zaltbommel

 

Annabel Dijkema

projectleider van het Hugo de Grootjaar en hoofd museale zaken slot Loevestein

René van Dam

kunstenaar uit Zaltbommel

Theo de Vries

lid van dorpsraad Poederoijen