Skip to content

Kunst in de gemeente

Stein

Hier vindt u meer informatie over het project ‘Elk jaar een ander kunstwerk in de gemeente’ in de gemeente Stein.

Kunst in de gemeente

Stein

Een kunstwerk, gemaakt (of ontworpen) door een in de regio wonende (of duurzaam werkende) kunstenaar voor de openbare ruimte van Stein

Het project

Kunst in de gemeente is een project waarbij kunstenaars uit de gemeente Stein kans maken om hun werk geplaatst te krijgen op een mooie plaats in de openbare ruimte. Kunstenaars die hiervoor in aanmerking willen komen, kunnen hun (ontwerp voor) kunstwerk indienen van 12 maart t/m 26 april 2021.

De verkiezing

Na een eerste beoordeling door de jury worden de beste ontwerpen in een verkiezing voorgelegd aan de inwoners van de gemeente. Door te stemmen bepalen zij hun favoriet. Deze verkiezing loopt van 21 mei t/m 18 juni 2021.

De winnaar

In de laatste ronde kiest de jury uit de publieksfavorieten de winnaar. 

Het winnende kunstwerk is van de editie van 2021 is Goudkleurig paard balancerend op een rode bal van Frans van Straaten geworden en het beeld wordt op 10 september op de wisselsokkel geplaatst en aansluitend een jaar tentoongesteld.

Voor kunstenaars

Dien een of twee (ontwerpen voor) kunstwerken in en maak kans op plaatsing van uw kunstwerk en een vergoeding van € 3.000,-.

Wie kunnen werken voordragen?

Kunstenaars die geboren, getogen, woonachtig of werkzaam zijn in de gemeente Stein of zij die een aantoonbare speciale binding hebben met de gemeente Stein en kunstenaars uit Maasmechelen (B) kunnen een werk indienen. Het kunstwerk komt te staan op de rotonde Stadhouderslaan/Napoleonsbaan in de gemeente Stein.

De plek op de rotonde heeft de aanduiding ‘buitengebied ’gekregen, waardoor de gewenste afmeting van het werk qua hoogte tussen de 2,50 m en 4,50 m ligt. De plek leent zich uitermate voor een hoger kunstwerk. Kunstenaars kunnen één of twee werken (of ontwerpen van werken) voordragen.

Het bijzondere karakter en het verhaal van deze plek, wordt als uitgangspunt meegegeven aan deelnemende kunstenaars, zodat zij kunnen werken aan een kunstwerk dat aansluit bij deze bijzondere locatie.

Hoe voordragen?

Het betreft een kunstwerk dat gedurende een jaar buiten geplaatst wordt op een sokkel van 1 x 1 meter. Om mee te doen kunt u foto’s aanleveren van een bestaand kunstwerk of een ontwerp voordragen. U stuurt de foto’s (van bestaande werken) of de tekeningen (van ontwerpen voor nieuwe werken) in de aanmeldperiode naar info@kunstindegemeente.nl.

Wanneer voordragen?

De voordrachtperiode loopt van 12 maart t/m 26 april. De verkiezing voor de inwoners vindt plaats van 21 mei t/m 18 juni. De winnaar is begin juli bekend en het winnende beeld wordt op 22 juli onthuld.

Voor inwoners

Wie kunnen werken voordragen?

Kunstenaars die geboren, getogen, woonachtig of werkzaam zijn in de gemeente Stein of zij die een aantoonbare speciale binding hebben met de gemeente Stein en kunstenaars uit Maasmechelen (B) kunnen een of twee werken indienen.

De verkiezing

Na een eerste beoordeling door de jury worden de beste ontwerpen in een verkiezing voorgelegd aan de inwoners van de gemeente Stein. Via stemmen bepalen zij hun favoriet. Stemmen kan in de periode van 21 mei t/m 18 juni 2021.

De winnaar

In de laatste ronde kiest de jury uit de drie publieksfavorieten de winnaar.
Deze wordt begin juli bekend gemaakt en op 22 juli wordt het beeld onthuld op de rotonde.

Jury

De juryleden in de gemeente Stein zijn:

Mevrouw Gina van Mulken

wethouder Cultuur

Jos Drubers

lokale historicus

Hub Vaessen

lid van de Stichting Kleine Monumenten Stein

 

Sarah Beerens

beleidsmedewerker kunst, cultuur en subsidies

 

Servé Heijing

voorzitter van de Culturele Werkgroep Stein