Skip to content

Kunst in de gemeente

Pijnacker-Nootdorp

Hier vindt u meer informatie over het project ‘Kunst in de gemeente Pijnacker-Nootdorp’.

Kunst in de gemeente
Pijnacker-Nootdorp 2022

Pijnacker-Nootdorp

Een kunstwerk, gemaakt (of ontworpen) door een in de regio wonende (of duurzaam werkende) kunstenaar voor de openbare ruimte van Pijnacker-Nootdorp

Het project

Kunst in de gemeente is een project waarbij kunstenaars uit de gemeente Pijnacker-Nootdorp, Lansingerland en Delft kans maken om een werk geplaatst te krijgen op een mooie plek. In 2022 gaat het om de markt in Pijnacker-Nootdorp (lees hieronder meer informatie). Kunstenaars die hiervoor in aanmerking willen komen, kunnen hun werk indienen vanaf 13 mei t/m 30 juni 2022.

De verkiezing

Na een eerste beoordeling door de jury worden de beste ontwerpen in een verkiezing voorgelegd aan de inwoners van de gemeente. Via stemmen bepaalden zij de genomineerde kunstenaars. Daarop kunnen de inwoners van de gemeente hun stem uitbrengen en zo de 3 finalisten bepalen. De verkiezing vindt plaats van 18 juli t/m 4 september 2022.

De winnaar

In de laatste ronde kiest de jury uit de 3 publieksfavorieten (finalisten) de winnaar (in de week van 12 t/m 16 september). Na plaatsing op de wisselsokkel (oktober 2022) wordt het werk gedurende een jaar tentoongesteld. Naast de eer ontvangt de kunstenaar een vergoeding van € 3.000,-. De winnaar wordt uiterlijk begin oktober 2022 bekend gemaakt.

Locatie

Het winnende kunstwerk voor de editie van Kunst in de Gemeente 2022 zal worden geplaatst op de Markt in Nootdorp.

Midden in Nootdorp vind je de Markt. Ja, met een hoofdletter M! Dit wordt de plek voor een tijdelijk kunstwerk.

De Markt is een plek naast winkelcentrum Parade. Meer exact: daar waar je de tramrails oversteekt. Indertijd rond 2010 gebouwd als centrumplein binnen het plan Mercato. De plek is omringd door appartementen en actieve ondernemers. Het is gebouwd op de historische plek van Nootdorp waar voorheen een renbaan gevestigd was.

Het plein op de Markt bevindt zich op het dak van de ondergrondse parkeergarage en is een plein omringd door een diversiteit aan ondernemers zoals een fietsenzaak, een sport- en een dansschool, meerdere horecaondernemers met terrasjes en veel meer.

Er staan verplaatsbare groenbakken met onder andere oude fruitbomen op het plein. Oorspronkelijk zou op dit plein een weekmarkt komen. Maar in de tijd dat het plein hiervoor klaar was, was er economisch gezien minder behoefte aan een “nieuwe” markt. Als weekmarktlocatie is deze plek nooit van de grond gekomen en daarom bleef de wekelijkse minimarkt op het Paradeplein. Door de inzet van zeer actieve bewoners woonachtig rondom de Markt wordt anno nu het groen in de diverse groenbakken beheerd. Ook worden de bakken soms verplaatst als er een activiteit wordt georganiseerd op het plein.

Voor kunstenaars

Dien een of twee (ontwerpen voor) kunstwerken in en maak kans op plaatsing van uw kunstwerk en een vergoeding van € 3.000,-.

Wie kunnen werken voordragen?

Kunstenaars die kans willen maken op plaatsing van hun werk, zijn woonachtig (of duurzaam werkzaam) in de gemeente Pijnacker, Nootdorp, Lansingerland of Delft. Zij kunnen een of twee werken (of ontwerpen voor werken) voordragen.

Kijk hierboven voor meer informatie over de locatie.

Hoe voordragen?

Het betreft een kunstwerk dat gedurende een jaar buiten geplaatst wordt op een sokkel van 1 x 1 meter. Om mee te doen kunt u foto’s aanleveren van een bestaand kunstwerk of een ontwerp voordragen. U stuurt de foto’s (van bestaande werken) of de tekeningen (van ontwerpen voor nieuwe werken) in de aanmeldperiode naar info@kunstindegemeente.nl.

Wanneer voordragen?

De voordrachtperiode loopt van 13 mei t/m 30 juni 2022. De verkiezing onder inwoners vindt plaats van 18 juli t/m 4 september en de winnaar wordt uiterlijk begin oktober 2022 bekend gemaakt.

Voor inwoners

Wie kunnen werken voordragen?

Kunstenaars die kans willen maken op plaatsing van hun werk, zijn woonachtig (of duurzaam werkzaam) in de gemeente Pijnacker, Nootdorp, Lansingerland of Delft. Zij kunnen een of twee werken (of ontwerpen voor werken) voordragen.

De verkiezing

Na een eerste beoordeling door de jury worden de beste ontwerpen in een verkiezing voorgelegd aan de inwoners van de gemeente Pijnacker-Nootdorp. Via stemmen bepalen zij hun favoriet. Stemmen kan in de periode van 18 juli t/m 4 september 2022.

De winnaar

De voordrachtperiode loopt van 13 mei t/m 30 juni 2022. De verkiezing onder inwoners vindt plaats van 18 juli t/m 4 september 2022 en de winnaar wordt uiterlijk begin oktober 2022 bekend gemaakt.

Jury

De juryleden in de gemeente Pijnacker-Nootdorp zijn:

Hanneke van de Gevel

wethouder Cultuur

Roos van der Meijden

kunstschilder, vrijwilliger Stichting De Verbeelding

Linda Vaandering

tekstschrijver, vrijwilliger van Stichting De Verbeelding

Karin Beek

wijkmanager Nootdorp

Martin Borst

namens de bewoners van het plein

Marina Peters

cultuurcoördinator van het project/de jury