Skip to content

Kunst in de gemeente

NIJKERK

Hier vindt u meer informatie over het project ‘Elk jaar een ander kunstwerk in de gemeente’ in de gemeente Nijkerk.

Kunst in de gemeente

Een kunstwerk, gemaakt (of ontworpen) door een in de regio wonende (of duurzaam werkende) kunstenaar voor de openbare ruimte van Nijkerk.

Het project

Kunst in de gemeente is een project waarbij kunstenaars uit de gemeente Nijkerk, kans maken om een werk geplaatst te krijgen op een mooie plaats in de openbare ruimte van de gemeente Nijkerk. Kunstenaars die dat willen, kunnen een of twee (ontwerpen voor) kunstwerken voordragen in de periode 29 augustus t/m 17 oktober.

De verkiezing

Uit alle ingezonden werken maakt de jury in eerste instantie een selectie van (maximaal) 10 werken die genomineerd worden. Alle inwoners van de gemeente Nijkerk mogen van 5 november t/m 5 december hun stem uitbrengen op één van deze genomineerde kunstwerken of ontwerpen die van 12 t/m 20 november bovendien geëxposeerd worden in de drie plaatselijke bibliotheken. 

De winnaar

Vervolgens kiest de jury uit de gekozen top 3 de winnaar die uiterlijk eind december 2022 bekend gemaakt zal worden.

Na plaatsing op de wisselsokkel zal het werk vanaf maart/april 2023 gedurende een jaar worden tentoongesteld. Naast de eer ontvangt de kunstenaar een vergoeding van € 3.000,-. 

Het is ondertussen een goede gewoonte in Nijkerk om een gedicht aan een beeld te koppelen. Dat gaat ook bij dit project gebeuren. In het begin van volgend jaar nemen de stadsdichter en de bibliotheken daartoe het initiatief en zullen lokale dichters vragen mee te doen.

LOCATIE van de wisselsokkel

De plek waar de wisselsokkel en dus ook het winnende kunstwerk komt te staan is gelegen aan de Parklaan. Om precies te zijn: links van Parklaan 1 en tegenover Parklaan 6, links van het perk met struiken.

Voor kunstenaars

Dien een of twee (ontwerpen voor) kunstwerken in en maak kans op plaatsing van uw kunstwerk en een vergoeding van € 3.000,-.

Wie kunnen werken voordragen?

Kunstenaars die kans willen maken op plaatsing van hun werk, zijn woonachtig (of duurzaam werkzaam) (geweest) in de gemeente Nijkerk. Zij kunnen een of twee werken (of ontwerpen voor werken) voordragen.

Hoe voordragen?

Het betreft een kunstwerk dat gedurende een jaar buiten geplaatst wordt op een sokkel van 1 x 1 meter. Om mee te doen kunt u foto’s aanleveren van een bestaand kunstwerk of een ontwerp voordragen. U stuurt de foto’s (van bestaande werken) of de tekeningen (van ontwerpen voor nieuwe werken) in de aanmeldperiode naar info@kunstindegemeente.nl.

Wanneer voordragen?

De voordrachtperiode loopt van 29 augustus t/m 17 oktober 2022. De publieksronde vindt plaats van 5 november t/m 5 december en de winnaar wordt uiterlijk eind december 2022 bekend gemaakt.

Jury

De juryleden in de gemeente Nijkerk zijn:

Mariëlle Broekman

wethouder cultuur
 
Marly Klein
namens Kunstroute Hoevelaken

Wim Luigjes

namens Atelierroute Nijkerk

 

Peter Wigleven

namens de Culturele Raad

Ralph van Slooten

vertegenwoordigt de kunstenaar van vorig jaar