Kunst in de gemeente

Gilze en Rijen

Hier vindt u meer informatie over het project ‘Elk jaar een ander kunstwerk in de gemeente’ in de gemeente Gilze en Rijen.

Kunst in de gemeente

Een kunstwerk, gemaakt (of ontworpen) door een in de regio wonende (of duurzaam werkende) kunstenaar voor de openbare ruimte van Gilze en Rijen

Het project

Kunst in de gemeente is een project waarbij kunstenaars uit de provincie Noord-Brabant, kans maken om een kunstwerk geplaatst te krijgen op een ‘wisselsokkel’ in het park ’t Mollebos in Gilze. Kunstenaars die dat willen, kunnen een of twee (ontwerpen voor) kunstwerken voordragen in de periode 23 januari t/m 12 maart 2023.

De finalisten

Na een eerste beoordeling door de jury worden de beste ontwerpen in een verkiezing voorgelegd aan het publiek. Alle inwoners van de gemeente Gilze en Rijen mogen dan stemmen op hun favoriet. Deze verkiezing vindt plaats van 3 april  t/m 7 mei 2023.

De winnaar

Nadat het publiek haar stem heeft uitgebracht, mag de vakjury nogmaals haar stem uitbrengen die in omvang even zwaar telt als die van het publiek.
Voorbeeld: als de inwoners in totaal 2.000 stemmen hebben uitgebracht dan heeft elk van de 4 juryleden 500 stemmen te verdelen over 1 of meerdere finalisten. Zo is de uiteindelijke winnaar een eerlijke afspiegeling van zowel vakjury als publiek.

Na plaatsing op de wisselsokkel zal het werk gedurende een jaar worden tentoongesteld. Naast de eer ontvangt de kunstenaar een vergoeding van € 3.000,-. De winnaar wordt uiterlijk eind juni 2023 bekend gemaakt.

De LOCATIE van de wisselsokkel

’t Mollebos in Gilze is in 2023 voor de tweede keer de locatie waar het winnende werk Kunst in de Gemeente Gilze en Rijen geplaatst zal worden.

Voor kunstenaars

Dien een of twee (ontwerpen voor) kunstwerken in en maak kans op plaatsing van uw kunstwerk en een vergoeding van € 3.000,-.

Wie kunnen werken voordragen?

Kunstenaars die kans willen maken op plaatsing van hun werk, zijn woonachtig (of duurzaam werkzaam) (geweest) in de gemeente Gilze en Rijen of de gemeenten Alphen-Chaam, Baarle-Nassau, Dongen, Oosterhout, Goirle, Tilburg en Breda. Zij kunnen een of twee werken (of ontwerpen voor werken) voordragen.

Hoe voordragen?

Het betreft een kunstwerk dat gedurende een jaar buiten geplaatst wordt op een sokkel van 1 x 1 meter. Om mee te doen kunt u foto’s aanleveren van een bestaand kunstwerk of een ontwerp voordragen. U stuurt de foto’s (van bestaande werken) of de tekeningen (van ontwerpen voor nieuwe werken) in de aanmeldperiode naar info@kunstindegemeente.nl.

Wanneer voordragen?

De voordrachtperiode loopt van 23 januari t/m 12 maart 2023. De publieksverkiezing vindt plaats van 3 april t/m 7 mei 2023 en de winnaar wordt uiterlijk eind juni 2023 bekend gemaakt.

Het winnende kunstwerk van 2022 is De zuil van Noach van het kunstenaarscollectief Heren4.

Jury

De juryleden in de gemeente Gilze en Rijen zijn:

Saskia de Frel, Molenschot

lid van de werkgroep Kunstweek Gilze en Rijen

Adriaan Seelen, Rijen

beeldhouwer en tweevoudig winnaar van de verkiezing

 

Gerry Peene, Gilze

kunstenaar 

Jan de Jong, Gilze

gepensioneerd docent Nederlands, dichter/schrijver en fotograaf