De Kist

Indien ik je dragen kon…

Het geloof in de menselijke waardigheid als grondslag voor mensenrechten Immers het verhaal van de mensheid, zijn veerkracht en grootsheid zijn een essentieel onderdeel van mijn oeuvre. Geboren onder een koloniaal bestuur ontstond in mij een wereldbeeld gevormd door een ideologie van overheersing en exploitatie. Onzichtbaar zijn en blijven werd de norm voor ons. Mijn moedertaal werd mij ontnomen op school. Mijn nieuwe moedertaal werd het beeldhouwen.

Onzichtbaren worden ze genoemd in Italië (2021) de migranten die een belangrijke bijdrage leveren aan de economie maar volledig genegeerd worden. Hun onzichtbaarheid komt tegemoet aan de behoeften van informele economieën en gewetenloze politici.

Samen met de Italiaanse activiste Chiara Mosciatti zijn we een tijdloos project begonnen in Calabrië. Op meerdere openbare plekken in Italië monumenten van het nieuwe humanisme (nieuwe ontmoetingen) te plaatsen. Zichtbaar maken wat niet gezien mag worden. Mijn beelden zijn geen stedelijke versieringen maar iconische markers in een geschiedenis en een mogelijk startpunt van verandering. Het tweede monument “The Other Face: ”wordt dit jaar aan de kust van San Ferdinando in Calabrië onthuld. Ter nagedachtenis van de moord op de Malinees Soumaila Sacko.

In een veranderende samenleving waar wij anders met elkaar omgaan hebben wij behoefte aan nieuwe inzichten over het goddelijke, het natuur en het menselijke recht. Een veranderende omgeving roept vragen op over bestaande kernwaarden en grondrechten, immers het koloniale recht is nog steeds verankerd in onze grondwet en is er daardoor überhaupt een anders denken wenselijk.

kom en luister

Het beeld van Hugo de Groot (Grotius) is een uitnodiging om bij hem te komen zitten, op de kist die hem bevrijdde, en te luisteren naar zijn woord.

Hugo de Groot was de man die pleitte voor het vrije woord. Hiervoor werd hij gevangen genomen, bevrijdde zichzelf en leefde daarna in ballingschap. Hij is blijven werken aan het recht voor iedereen om te denken en spreken wat hij wilde. Hiermee belichaamt hij de ballingschap en vrijheid in één figuur. Deze twee elementen wil ik in een beeld verenigen. Maar zijn vrije woord, vrede vrijheid en recht voor de mens, was sterker dan de ballingschap. Daarom is dit beeld een uitnodiging om te luisteren. Het liefst zou ik dan ook het beeld levensgroot willen maken, zodat je werkelijk op de kist kunt gaan zitten, naast Grotius om mee te kijken in zijn boek.

recht in zicht geschrift
vanuit het duister
het vrije woord wordt gehoord
kom en luister 

iure belli ac pacis

Hugo Grotius genoemd en geroemd met zijn internationale naam. Dit beeld is een monument voor een grote man. Een wereldfenomeen vereerd in Poederoijen. We vereren de man deze keer met zijn grote werk iure belli ac pacis. Zijn bepalende werk over wanneer een oorlog gerechtvaardigd is. Volgens Hugo slecht in drie gevallen: Ter verdediging bij een aanval. Voor het heroveren van ingenomen bezittingen en om een onrechtmatig handelende staat te bestraffen.

Beeld / sculptuur
Het beeld op de sokkel bestaat uit abstract vormgegeven huisraad. De herkenbare meubels zijn op elkaar gestapeld als toren. De toren van gestapelde huisraad ziet er wankel, instabiel uit maar staat toch nog immer fier in de wind. Vier (de grote werken van Hugo De Groot) abstract vorm gegeven boeken houden de stapeling in een wankel evenwicht. Boven op deze stapeling is de naam Hugo Grotius te zien. Zijn naam is gestanst uit een stalen plaat en verbogen als een vlag in de wind. De toren oogt als een wankel maar in balans zijnde opstapeling. Door de geschiedenis heen zijn de waarden en normen van iure Belli ac pacis beproefd, maar nog immer overeind blijven staan.

In de opstelling is de naam Hugo Grotius van verre te zien. Als een vuurtoren, een baken in de tijd. Een veilige loods in de geschiedenis. De opstapeling staat voor de verdediging, het heroveren en de bestraffing. De internaEonale naam in de top als een internatioonale vlag. Een naam om trots en fier op te zijn. De toren bestaat uit een betonnen sokkel met hierop uitvergrote en abstract vormgegeven huisraad gemaakt van gerecycled hout afgesmeerd met polyester coating.

De opstapeling bestaat uit: Een keukentafel, een keukenstoel, een kastje, 4 boeken en eindigend in een vlaggenstok met vlag. Totale hoogte 4,5 meter. Een jaar lang een signaal in het landschap. 

Maria van Reigersberch

In dit voorstel staat de rol van Maria centraal. Hugo de Groot was een groot man, Maar zonder zijn vrouw Maria was Hugo nooit in de beroemde boekenkist gekropen. Maria was Hugo zijn grote inspirator, zijn muze. Toen Hugo gevangen zat was het Maria die zijn studieboeken verzamelde. Zij gaf hem intellectuele richting. Achter iedere grote man staat een verstandige, intelligente, moedige vrouw. In die tijd was de rol van vrouw op de achtergrond. Mannen hadden de leiding, status en het aanzien. Vrouwen in die tijd cijferden zichzelf weg. Zonder Maria, waren de boeken van Hugo niet geschreven zoals ze zijn geschreven. Zij was zijn klankbord. Zonder Maria was er geen ontsnapping geweest. Hugo De Groot kon zich ontwikkelen tot de grootheid die hij internationaal is geworden dankzij haar … zijn steun en toeverlaat, zijn vrouw Maria.

Maria van Reigersberch een energieke, zelfbewuste en extraverte vrouw. Een jaar lang een trotse ode aan de vrouw uit de periode 1600 en een ode aan de kracht, wijsheid en het belang van Maria De Groot. Een eerbetoon aan de powervrouwen uit deze periode. Beeld / sculptuur: Het beeld op de sokkel is een lijnenspel van metalen strip die de contouren vormt van de Maria De Groot. Op de platte kant van de strip zijn quotes te lezen van Hugo, zoals “Door veel te begrijpen heb ik niets bereikt” en “In het niet weten van sommige dingen ligt een groot stuk wijsheid.”

Maria staat in een krachtige pose waar hoop, moed en visie uitspreekt. Een vrouw met een missie. Het beeld is groter dan het leven, hoogte 3.60 gemaakt van cortenstaal – metalenstrip voor het lijnenspel 8 cm breed. 

Ontsnapping

Uitleg
Het waargebeurde verhaal over de spectaculaire ontsnapping van Hugo de Groot in een boekenkist, leest als het verhaal van een hoofdpersoon die uit zijn eigen boek wil ontsnappen om zich te onttrekken aan het gruwelijke avontuur waarin hij terecht is gekomen. Hugo de Groot vluchtte voor onverdraagzame en hypocriete bekrompenheid die gedreven werd door angst voor verlies van macht.
Hoe actueel is dit thema in 2021, 400 jaar later ?!

Technische uitvoering
Het definitieve object wordt uitgevoerd in Corten staal. Letters op de voorkant in rvs en infobord op de achterkant van het boek ook in rvs.

Mare liberum

Dit is een bestaand werk welke ik recent gemaakt heb, en speciaal voor deze gelegenheid heb ik het “Mare liberum” genoemd. Het bestaat volledig uit metaal (onderdelen van oud ijzer). Mijns inziens sluit dit schip aan bij het thema Hugo de Groot vanwege zijn boek Mare liberum, waarin hij stelde dat de zee vrij bevaarbaar is en niemands eigendom.

Finalisten

Finalisten

Hieronder ziet u de 3 finalisten van Kunst in de Gemeente Zaltbommel 2021. 

Dit zijn de kunstwerken die de meeste stemmen kregen van de inwoners van de gemeente. 

De vakjury bepaalt eind augustus welk kunstwerk de winnaar wordt van 2021.

This is Tooltip!
This is Tooltip!
03. Energie
This is Tooltip!
Truus Brands,  
This is Tooltip!
Energie

This is Tooltip!
Woonplaats:
Hurwenen
This is Tooltip!
Materiaal:
Polyester designbad, acryl hd gloss
This is Tooltip!
Afmetingen:
LBH: 180 x 75 x 72 cm.
This is Tooltip!

“Met de vraag uit de omgeving Truus Jij moet wel meedoen. tuurlijk heel graag zelfs! Met jullie vraag! Wat is typisch Maasdriel ! in de loop der jaren het verlangen om mijn omgeving (die zo mooi is) in mijn werken te verstoppen. Na 37 jaar bewoner van Maasdriel te zijn nog steeds die verwondering van de mooie omgeving de mensen de cultuur het bruisende dorpsleven. Dit werk “Energie” is ’n kuip vol kleur en hoop, die ik als symbool en kunstwerk voor kunst in de gemeente wil aandragen. “Energie” is een Design Bad van Villeroy & Boch, deze is uniek doordat er een zit element van is maken. Het Design Bad wordt gepresenteerd op een 50cm waardoor de buik en schildering ook goed zichtbaar wordt. De zuil is een verlengstuk van het Design Bad. Een bankje in de openbare ruimte, park, speeltuin noem maar op is als een ontmoetingsplaats Een ontmoetingsplek waar we samen nu allemaal zo naar verlangen en typisch Maasdriel Deze buik van de kuip zit vol energie, kleur, symbolen, ideeen en plannen voor de toekomst wat typisch Maasdriel is we willen verder, ontmoeten, ontwikkelen en samen delen. Ik hoop oprecht dat dit stukje “Energie”” de bewoners en bezoeker van Gemeente Maasdriel iets extra kan geven. Die op ieders gezicht weer ’n glimlach kan toveren, om er samen vol energie weer iets moois van te maken in 2021 Een persoonlijke presentatie of toelichting is altijd prettiger, als hier behoefte aan is dan hoor ik het graag. Ik kan het plan altijd afgeven voor inzage. Het idee achter de Energie Design bank is ook dat, hij on tour gaat (voorafgaand aan de mogelijke expositie) langs alle dorpen en buurschappen voor een plaatselijke en bijzondere ontmoeting. met uiteraard een mooi foto Moment om te kunnen delen, zo ontstaat er ook interactie. Denk aan locaties zoals natuurgebieden langs de dijk, kasteel Ammerzoden, de Maas, jachthavens, slot well, boer en tuinderijen, ’t klompen pad noem maar op Maasdriel heeft zoveel locatie mooie locatie. Hier zou ik graag 2 weken voor uittrekken, met het doel samen ontmoeten en delen.”

This is Tooltip!
This is Tooltip!
11. View to Tiel
This is Tooltip!
Jan van Hekezen,  
This is Tooltip!
View to Tiel

This is Tooltip!
Woonplaats:
Rossum
This is Tooltip!
Materiaal:
Olie- en acrylverf op doek
This is Tooltip!
Afmetingen:
Tweeluik. Formaat 120 x 120x2 cm
This is Tooltip!

De Maas en De Waal die Maasdriel omringen vormen de grote inspiratiebron voor mijn werk als schilder. Ik ben professioneel opgeleid als beeldend kunstenaar (Tilburg) en heb mijn werk met grote regelmaat in het land geëxposeerd. Ik woon in Rossum, heb mijn atelier in Hurwenen én ben geboren en getogen in Hedel. Alle drie dorpen in de Gemeente Maasdriel. Ook mijn familie (van twee kanten!) woont al zeker drie eeuwen hier. Ik mag dus wel zeggen dat ik van geboorte een rasechte Hedelnaar, en daarmee Maasdrielenaar ben! Ik word dagelijks geraakt door het prachtige rivierenland met haar kenmerkende eigen licht, atmosfeer en wijdsheid. Het rivierengebied -en met name de schitterende Bommelerwaard- is mijn thuis. Ik woon en werk er en ben er geboren en getogen. De rivieren spelen in onze gemeente, en zeker ook in het leven van haar bewoners, een belangrijke rol. De verbondenheid van mijn werk met de rivieren mag duidelijk zijn en zou je kunnen bestempelen als TYPISCH MAADSRIEL. Daarom vind ik dat mijn werk eigenlijk terecht een plekje verdient in het Maasdrielse gemeentehuis! Reden te meer dat ik als Maasdsrielse kunstenaar én groot liefhebber van onze streek graag deelneem aan het initiatief KUNST IN DE GEMEENTE.

This is Tooltip!
This is Tooltip!
22. Wij Maasdriel
This is Tooltip!
Bertus de Leeuw,  
This is Tooltip!
Wij Maasdriel

This is Tooltip!
Woonplaats:
Kerkdriel
This is Tooltip!
Materiaal:
mat transparant (plexi)glas
This is Tooltip!
Afmetingen:
ongeveer 3m breed bij een hoogte van 2m
This is Tooltip!

De grenzen opzoeken De combinatie van onze gemeentegrenzen en het portretteren van mensen in alle 11 kernen was mijn rode draad voor dit project. Ik heb de gemeentegrenzen digitaal verwerkt tot allemaal kleine vierkantjes. In deze vierkantjes komen allemaal verschillende portretten van mensen die daar wonen. Dus in Heerewaarden komen de mensen uit Heerewaarden en in Wellseind komen de mensen van daar. Na een aantal concepten had ik een concept wat bestond uit ongeveer 160 foto’s in de vorm van Maasdriel en de kleuren van de gemeente daar overheen.

This is Tooltip!
This is Tooltip!
Beer
This is Tooltip!
Rob Kruizinga,  
This is Tooltip!
Beer

This is Tooltip!
Woonplaats:
Pijnacker
This is Tooltip!
Materiaal:
Corten Staal
This is Tooltip!
Afmetingen:
ca. 1,50m hoog, ca. 2m breed
This is Tooltip!

Oog in oog met een beer in Nootdorp. Ook in staal uitgevoerd een imposante verschijning. Deze beer is gemaakt van een paar honderd driehoeken, resultaat van een digitale omzetting van een
3D scan. Elke driehoek staat onder een andere hoek waardoor een mooi spel met het invallende zonlicht ontstaat.

This is Tooltip!
This is Tooltip!
Dado La Vuelta
This is Tooltip!
Fredy E. Wubben,  
This is Tooltip!
Binnenstebuiten

This is Tooltip!
Woonplaats:
Delft
This is Tooltip!
Materiaal:
Brons
This is Tooltip!
Afmetingen:
200 cm lang x 100 cm doorsnede x 70cm diep
This is Tooltip!

Het sculptuur is eerst in hout gemaakt in een Internationale Beeldhouwers Competitie in Italië.
Ik was afgevaardigde voor Nederland. Een aantal jaren later heb ik het beeld in brons laten gieten, maar met behoud van de hout structuur.
“Dado La Vuelta” betekent: ”Binnenstebuiten”.
Deze titel is gekozen omdat ik voornamelijk de binnenkant van de stam heb bewerkt.
Door de stam in de lengte in delen te zagen is de trechtervorm ontstaan.
Het sculptuur doet denken aan een ster of bloemvorm. Het brons is gedeeltelijk glad gepolijst.

This is Tooltip!
This is Tooltip!
De godin van de regen
This is Tooltip!
Felix van Breugel,  
This is Tooltip!
De godin van de regen

This is Tooltip!
Woonplaats:
Breda
This is Tooltip!
Materiaal:
beton
This is Tooltip!
Afmetingen:
90 cm hoog, 60 cm diep, 40 cm breed
This is Tooltip!
This is Tooltip!
This is Tooltip!
De Kist
This is Tooltip!
Rob Heijman,  
This is Tooltip!
De Kist

This is Tooltip!
Woonplaats:
Zaltbommel
This is Tooltip!
Materiaal:
Metalen onderstel Kist hee< een basis van een cementgebonden plaat bekleed met steenstrips. Schoorsteen uit cementgebonden plaat bekleed met steenstrips afgewerkt met een draaibare (rook)afvoer van roestvrij staal.
This is Tooltip!
Afmetingen:
Sokkel: 100 x 100 x 30 cm. Onderstel: 4 poten 10 x 10 x 70 cm. Dekplaat 124 x 57 cm. Kist 124 x 57 x 70 cm. Schoorsteen 20 x 20 x 40 cm. Totale hoogte beeld 210 cm.
This is Tooltip!
This is Tooltip!
This is Tooltip!
De zuil van Noach
This is Tooltip!
Maarten Fleuren, namens Heren4,  
This is Tooltip!
De zuil van Noach

This is Tooltip!
Woonplaats:
Tilburg
This is Tooltip!
Materiaal:
keramiek / gemengde techniek
This is Tooltip!
Afmetingen:
Circa 1 x 1 x 2 meter.
This is Tooltip!

Meer informatie:
We stellen voor op de sokkel als een sculptuur een zuil te plaatsen waarop naast mensen ook dieren als medebewoners van Gilze-Rijen in beeld komen, mogelijk met bloemrijke kleurige toevoegingen. Stilte en zwijgen overheersen, poëzie is het doel – het beeld vertelt zijn eigen verhaal.

Hier vindt u een video over de voortgang van het beeld:
https://vimeo.com/703312202

Over Heren4:
Wij zijn een collectief van kunstbroeders uit Tilburg die ongeregeld samenwerken. In ons associatieve werk proberen we de tragiek van de menselijke conditie te lijf te gaan. Vaak met humor, nooit vrijblijvend. Volgens mensen die het weten kunnen zijn we ‘dieren onder invloed’ (- van zelfverzonnen absurditeiten). Als makers van poëtische installaties omhelzen wij dit inzicht van harte!

This is Tooltip!
This is Tooltip!
Eindeloze dynamiek
This is Tooltip!
Malekai,  
This is Tooltip!
Eindeloze dynamiek

This is Tooltip!
Woonplaats:
Stein
This is Tooltip!
Materiaal:
van kunststof geschuimde pvc plaat
This is Tooltip!
Afmetingen:
400cm hoog, 150cm/200cm diameter
This is Tooltip!

Het ontwerp bestaat uit 2 oneindige vormen zonder begin of eindpunt, die in elkaar verwikkeld zijn.
Het is ook een symbolische verwijzing naar de moeilijke periode (pandemie) waarin we momenteel zitten en waar ook maar geen einde aan dreigt te komen.
Dit werk staat op een rotator zodat het vrij op de sokkel kan bewegen. De wind en de windrichtingen bepalen de draaiende dynamiek van het object.
Het origineel is van RVS of Cortenstaal, maar het exemplaar voor op deze rotonde zal van kunststof geschuimde pvc plaat gemaakt worden.
Dit maakt het werk licht en kan daardoor gemakkelijk in de wind bewegen
De kleur is wit als contrast met de natuurlijke bosrijke omgeving.
Er zou zelf een dynamo aangekoppeld kunnen worden voor het opwekken van energie.

This is Tooltip!
This is Tooltip!
Geleerlooid
This is Tooltip!
Joop Kosters,  
This is Tooltip!
Geleerlooid

This is Tooltip!
Woonplaats:
Rijen
This is Tooltip!
Materiaal:
plaatijzer, betonijzer en profielijzer
This is Tooltip!
Afmetingen:
170 x 75 x 40 cm.
This is Tooltip!

Meer informatie:
Als vrij scheppend vormgever autodidact en winnaar van de Prix de Oosterhout 2002 met twijfel van de beoordelingscommissie in mijn amateurstatus, terwijl mijn werkzaam leven dat van techneut beroepsmilitair is geweest. Mijn werk bestaat voornamelijk uit afval van diverse materialen. Dit beeld bestaat uit plaatijzer, betonijzer en profielijzer.
De afmetingen zijn 170 x75 x 40 cm. Enige scholing heb ik genoten in het driedimensionaal werk bij Niko de Wit van het kop boetseren en bronsgieten en het hakken in steen bij onze succesvolle leraar beeldhouwen Adriaan Seelen.

This is Tooltip!
This is Tooltip!
Goudkleurig paard balancerend op een rode bal
This is Tooltip!
Frans van Straaten,  
This is Tooltip!
Goudkleurig paard balancerend op een rode bal

This is Tooltip!
Woonplaats:
Berg aan de Maas
This is Tooltip!
Materiaal:
acrylic one
This is Tooltip!
Afmetingen:
ongeveer 450 cm hoog
This is Tooltip!

Het paard staat symbool voor het harde werken van alle inwoners van Stein, Goud als beloning en de rode bal staat voor de tomeloze energie.

This is Tooltip!
This is Tooltip!
Het Begin
This is Tooltip!
Hans Kuyper,  
This is Tooltip!
Het Begin

This is Tooltip!
Woonplaats:
Delft
This is Tooltip!
Materiaal:
Hout & Beschilderd brons
This is Tooltip!
Afmetingen:
1.55 X 48 X 38 cm.
This is Tooltip!

Dit beeld is ontstaan uit een jeugdherinnering. Een balkonscene, waarbij ik terugblik op het begin van mijn jeugd, naar de teil waar ik graag inzat, op het balkon van mijn ouderlijk huis. Het verbeeld ook het eerste moment van bewustzijn. En is tevens een verwijzing naar het eind, naar de dood van Marat, ooit geschilderd door Jacques Louis David. Heden en verleden komen samen, mooie jeugdherinneringen, bewustzijn en het onontkoombare.

Dit beeld is uitgevoerd in keramiek, in bezit van particuliere verzamelaars. In beschilderd brons wordt het dit jaar geëxposeerd in Murcia Spanje bij TWO art gallery. Mocht u willen overgaan tot plaatsing op de betonnen sokkel dan komt het bronzen beschilderde beeld op een houten transparante zuil van onbewerkt hout te staan waar het licht doorheen speelt, verwijzend naar het vlonder op het balkon, voor mij als kind fascinerend, wat daarin viel verdween…..

This is Tooltip!
This is Tooltip!
Het verwrongen staal van oorlog wordt een bloem
This is Tooltip!
Ben Jansen,  
This is Tooltip!
Het verwrongen staal van oorlog wordt een bloem

This is Tooltip!
Woonplaats:
Pijnacker
This is Tooltip!
Materiaal:
Staal
This is Tooltip!
Afmetingen:
150x80x80 cm
This is Tooltip!

Het verwrongen staal van oorlog wordt een bloem. Helaas is de titel nog actueel……

This is Tooltip!
This is Tooltip!
Jump
This is Tooltip!
Jos Dirix,  
This is Tooltip!
Jump

This is Tooltip!
Woonplaats:
Neer
This is Tooltip!
Materiaal:
gegoten brons op een sokkel van cortenstaal (in een kwart cirkel rechtopstaand)
This is Tooltip!
Afmetingen:
hoogte 130 cm, lengte 110 cm
This is Tooltip!

Het betreft een paard in de afzet van een sprong.

This is Tooltip!
This is Tooltip!
Mare liberum
This is Tooltip!
Mister Scrap Metal (Robert de Jong),  
This is Tooltip!
Mare liberum

This is Tooltip!
Woonplaats:
Zaltbommel
This is Tooltip!
Materiaal:
oud ijzer
This is Tooltip!
Afmetingen:
27 x 120 x 70 cm (LxBxH)
This is Tooltip!

Dit is een bestaand werk welke ik recent gemaakt heb, en speciaal voor deze gelegenheid heb ik het “Mare liberum” genoemd. Het bestaat volledig uit metaal (onderdelen van oud ijzer). Mijns inziens sluit dit schip aan bij het thema Hugo de Groot vanwege zijn boek Mare liberum, waarin hij stelde dat de zee vrij bevaarbaar is en niemands eigendom.

This is Tooltip!
This is Tooltip!
Ontsnapping
This is Tooltip!
Anja van Schijndel,  
This is Tooltip!
Ontsnapping

This is Tooltip!
Woonplaats:
Zaltbommel
This is Tooltip!
Materiaal:
Cortenstaal en RVS
This is Tooltip!
Afmetingen:
De basisafmeting van het object is 55 x 80 cm. Hoogte +/- 75 cm. Geplaatst op een sokkel van 1 meter hoog.
This is Tooltip!

Uitleg
Het waargebeurde verhaal over de spectaculaire ontsnapping van Hugo de Groot in een boekenkist, leest als het verhaal van een hoofdpersoon die uit zijn eigen boek wil ontsnappen om zich te onttrekken aan het gruwelijke avontuur waarin hij terecht is gekomen. Hugo de Groot vluchtte voor onverdraagzame en hypocriete bekrompenheid die gedreven werd door angst voor verlies van macht.
Hoe actueel is dit thema in 2021, 400 jaar later ?!

Technische uitvoering
Het definitieve object wordt uitgevoerd in Corten staal. Letters op de voorkant in rvs en infobord op de achterkant van het boek ook in rvs.

This is Tooltip!
This is Tooltip!
Personificatie mannelijk en Personificatie vrouwelijk
This is Tooltip!
Niels Lous,  
This is Tooltip!
Personificatie mannelijk en Personificatie vrouwelijk

This is Tooltip!
Woonplaats:
Oosterhout
This is Tooltip!
Materiaal:
roest vast staal
This is Tooltip!
Afmetingen:
Personificatie mannelijk: hoogte 200 cm breedte 25 cm diepte 25 cm / Personificatie vrouwelijk: hoogte 190 cm breedte 30 cm diepte 30 cm
This is Tooltip!

Meer informatie:
VERBINDEN – Inherent aan de mensen is dat zij zich onderscheiden door hun afzonderlijke individuele geaardheid, ze zijn verschillend van uiterlijk maar hebben een onderlinge verwantschap. Uit voorafgaande thesen vloeit de ten grondslag liggende dialectiek van gevisualiseerde personificaties voort, het verschil tussen manlijke en vrouwelijke karaktereigenschappen.
Essentieel bij het stereotype man is heerser, jager, macho en voor het vrouwelijk harmonieus, berustend, samen vormen zij een communicatief krachtveld, waarbij de een de ander aanvult.
Deze verbindende aspecten tussen de vormgeving, vertalen zich in diversiteit van sculpturaal materiaalgebruik van strak/ hoekig/ rechtlijnig en gesloten naar ronde open vorm elementen. Zodoende is ieder detail van deze afzonderlijke plastische verbeeldingen een communicatiemiddel, welke in gebezigde opbouw structuur als een twee eenheid samengaan tot uiting komt.

This is Tooltip!
This is Tooltip!
Watervrees
This is Tooltip!
Annette van Rest,  
This is Tooltip!
Watervrees

This is Tooltip!
Woonplaats:
Rijen
This is Tooltip!
Materiaal:
Keramiek, steengoed gebakken dus vorst bestendig, verstevigd met beton.
This is Tooltip!
Afmetingen:
Circa 180 (h) x 60 (b) x 60 (d) cm.
This is Tooltip!

Meer informatie:

Wat ons allen bezighoudt zijn de veranderingen van het weer en de vraag hoe we ons aan kunnen passen in de toekomst. Door het gebruik van watertorens  raakten we opgewonden over de mogelijkheid tot stromend water. Nu krabben we ons achter de oren over de stijgende waterspiegel. De opwarming van de aarde brengt ons in een precaire situatie. Waar vluchten we heen en wat biedt ons een mogelijkheid. Wellicht zoeken we het hogerop en verdicht onze woonomgeving zodat er plaats blijft voor iedereen.

This is Tooltip!
This is Tooltip!
This is Tooltip!
2021_maasdriel_173_1_2101071235_68cc1fa6-a689-4cee-88ae-63f1730ea538
This is Tooltip!
03. Energie
This is Tooltip!
2021_maasdriel_165_1_2101071224_b0833479-7dc4-44c5-8218-711213f50e92
This is Tooltip!
11. View to Tiel
This is Tooltip!
2021_maasdriel_153_1_2101071213_f4c995af-da5d-4880-be02-715e253d770f
This is Tooltip!
22. Wij Maasdriel
This is Tooltip!
Beer
This is Tooltip!
Beer
This is Tooltip!
Dado la Vuelta 043_2
This is Tooltip!
Dado La Vuelta
This is Tooltip!
IMG_5189
This is Tooltip!
De godin van de regen
This is Tooltip!
fullsizeoutput_b71
This is Tooltip!
De Kist
This is Tooltip!
Noachs Zuil
This is Tooltip!
De zuil van Noach
This is Tooltip!
image003
This is Tooltip!
Eindeloze dynamiek
This is Tooltip!
Geleerlooid_jan 2022a
This is Tooltip!
Geleerlooid
This is Tooltip!
kunstindegemeente2
This is Tooltip!
Goudkleurig paard balancerend op een rode bal
This is Tooltip!
beeldK
This is Tooltip!
Het Begin
This is Tooltip!
“ het verwrongen staal van oorlog wordt een bloem”
This is Tooltip!
Het verwrongen staal van oorlog wordt een bloem
This is Tooltip!
790669a7-7596-4d98-8118-0e2a8e7044f8
This is Tooltip!
Jump
This is Tooltip!
IMG-20210519-WA0002
This is Tooltip!
Mare liberum
This is Tooltip!
HG foto3 ontwerp Anja van Schijndel
This is Tooltip!
Ontsnapping
This is Tooltip!
personificatie 1
This is Tooltip!
Personificatie mannelijk en Personificatie vrouwelijk
This is Tooltip!
watervrees-5 (1)_2
This is Tooltip!
Watervrees

Winnaar 2021

Winnaar 2021

Na de publieksronde van Kunst in de Gemeente – Zaltbommel en de finale waarin de vakjury haar oordeel gaf, is de winnaar bekend.

Het winnende kunstwerk is De Kist van kunstenaar Rob Heijman.

This is Tooltip!
This is Tooltip!
22. Wij Maasdriel
This is Tooltip!
Bertus de Leeuw,  
This is Tooltip!
Wij Maasdriel

This is Tooltip!
Woonplaats:
Kerkdriel
This is Tooltip!
Materiaal:
mat transparant (plexi)glas
This is Tooltip!
Afmetingen:
ongeveer 3m breed bij een hoogte van 2m
This is Tooltip!

De grenzen opzoeken De combinatie van onze gemeentegrenzen en het portretteren van mensen in alle 11 kernen was mijn rode draad voor dit project. Ik heb de gemeentegrenzen digitaal verwerkt tot allemaal kleine vierkantjes. In deze vierkantjes komen allemaal verschillende portretten van mensen die daar wonen. Dus in Heerewaarden komen de mensen uit Heerewaarden en in Wellseind komen de mensen van daar. Na een aantal concepten had ik een concept wat bestond uit ongeveer 160 foto’s in de vorm van Maasdriel en de kleuren van de gemeente daar overheen.

This is Tooltip!
This is Tooltip!
Beer
This is Tooltip!
Rob Kruizinga,  
This is Tooltip!
Beer

This is Tooltip!
Woonplaats:
Pijnacker
This is Tooltip!
Materiaal:
Corten Staal
This is Tooltip!
Afmetingen:
ca. 1,50m hoog, ca. 2m breed
This is Tooltip!

Oog in oog met een beer in Nootdorp. Ook in staal uitgevoerd een imposante verschijning. Deze beer is gemaakt van een paar honderd driehoeken, resultaat van een digitale omzetting van een
3D scan. Elke driehoek staat onder een andere hoek waardoor een mooi spel met het invallende zonlicht ontstaat.

This is Tooltip!
This is Tooltip!
De Kist
This is Tooltip!
Rob Heijman,  
This is Tooltip!
De Kist

This is Tooltip!
Woonplaats:
Zaltbommel
This is Tooltip!
Materiaal:
Metalen onderstel Kist hee< een basis van een cementgebonden plaat bekleed met steenstrips. Schoorsteen uit cementgebonden plaat bekleed met steenstrips afgewerkt met een draaibare (rook)afvoer van roestvrij staal.
This is Tooltip!
Afmetingen:
Sokkel: 100 x 100 x 30 cm. Onderstel: 4 poten 10 x 10 x 70 cm. Dekplaat 124 x 57 cm. Kist 124 x 57 x 70 cm. Schoorsteen 20 x 20 x 40 cm. Totale hoogte beeld 210 cm.
This is Tooltip!
This is Tooltip!
This is Tooltip!
De zuil van Noach
This is Tooltip!
Maarten Fleuren, namens Heren4,  
This is Tooltip!
De zuil van Noach

This is Tooltip!
Woonplaats:
Tilburg
This is Tooltip!
Materiaal:
keramiek / gemengde techniek
This is Tooltip!
Afmetingen:
Circa 1 x 1 x 2 meter.
This is Tooltip!

Meer informatie:
We stellen voor op de sokkel als een sculptuur een zuil te plaatsen waarop naast mensen ook dieren als medebewoners van Gilze-Rijen in beeld komen, mogelijk met bloemrijke kleurige toevoegingen. Stilte en zwijgen overheersen, poëzie is het doel – het beeld vertelt zijn eigen verhaal.

Hier vindt u een video over de voortgang van het beeld:
https://vimeo.com/703312202

Over Heren4:
Wij zijn een collectief van kunstbroeders uit Tilburg die ongeregeld samenwerken. In ons associatieve werk proberen we de tragiek van de menselijke conditie te lijf te gaan. Vaak met humor, nooit vrijblijvend. Volgens mensen die het weten kunnen zijn we ‘dieren onder invloed’ (- van zelfverzonnen absurditeiten). Als makers van poëtische installaties omhelzen wij dit inzicht van harte!

This is Tooltip!

Inzendingen

Stemmen

Alle inwoners van de gemeente Zaltbommel kunnen mee bepalen welk kunstwerk zij een jaar lang willen zien pronken op de wisselsokkel vlakbij Brasserie de Buurman in Poederoijen.

De Kunst in de Gemeente verkiezing in Zaltbommel duurt van 3 t/m 25 juli 2021.

Hieronder ziet u alle inzendingen op een rijtje. Helemaal onderaan de pagina staat het stemformulier.

Alvast hartelijk dank voor uw stem!

This is Tooltip!
This is Tooltip!
01. De Verbinding
This is Tooltip!
Manon Ausems,  
This is Tooltip!
De Verbinding

This is Tooltip!
Woonplaats:
Rijen
This is Tooltip!
Materiaal:
De bol is van composiet gemaakt. Het glasmozaïek is van gehard glas dat de eigenschap heeft 100% kleurecht te zijn en tegen alle weersomstandigheden bestand is. Het geharde mozaïekglas is kras vast en is daardoor ongevoelig voor beschadigingen.
This is Tooltip!
Afmetingen:
bol: (hxlxb) 50 x 50 x 50 cm. sokkel: (hxlxb) 40 x 50 x 41 cm.
This is Tooltip!

De betekenis van het kunstwerk: ‘De Verbinding’ is letterlijk het zoeken naar verbinding met jezelf en de ander in je eigen omgeving. Ik heb gekozen voor een ronde organische, vrouwelijke vorm. Op deze vorm is een witte lijn aangebracht die de ruimte verdeelt in verschillende organische vormen en vlakken. Dit symboliseert de verschillen die mensen ten opzichte van elkaar hebben, maar uiteindelijk zijn we allemaal verbonden met elkaar. De ronde vorm staat ook voor volledigheid.

This is Tooltip!
This is Tooltip!
01. Zien, horen, zwijgen
This is Tooltip!
Wim van Os,  
This is Tooltip!
Zien, horen, zwijgen

This is Tooltip!
Woonplaats:
Alem
This is Tooltip!
Materiaal:
Acryl op doek
This is Tooltip!
Afmetingen:
80 x 120 cm
This is Tooltip!

Typisch de cultuur van Maasdriel

This is Tooltip!
This is Tooltip!
02. Tijd, Totem II
This is Tooltip!
Simon Woudwijk,  
This is Tooltip!
Tijd, Totem II

This is Tooltip!
Woonplaats:
Rijen
This is Tooltip!
Materiaal:
Cortenstaal
This is Tooltip!
Afmetingen:
218 x 37 x 4 cm.
This is Tooltip!

In mijn oeuvre lopen verschillende technieken door elkaar, schilderwerk, waarin de materie verf zelf een centrale plaats inneemt, beelden in verschillende materialen en foto’s. De werken twee – en drie dimensionaal beïnvloeden elkaar, ze vullen aan of bieden een ander, breder, perspectief. Zo ontstaat werk, autonoom en verbonden, dat als metafoor kan worden gelezen voor de waarneming en de invloed die tijd, context en “kennis” op die waarneming uitoefenen. Centraal binnen dit oeuvre staat het gebruik van symbolen, waarvan “het wiel” er één is. Dit wiel is dan teken van en voor (de) tijd, eeuwigheid en immer doorgaande beweging, verandering en dynamiek Ook Tijd-Totem III is door het gebruik van het “wielsymbool” een typisch voorbeeld van mijn werk. Hier zijn meerdere wielen (tijdperken) verbonden en verweven. Tijden, geschiedenissen, verhalen kleine en grotere gaan in elkaar over en vormen zo ketens, verwantschappen en verbintenissen.

This is Tooltip!
This is Tooltip!
02. Zwaan kleef aan!
This is Tooltip!
Wim van Os,  
This is Tooltip!
Zwaan kleef aan!

This is Tooltip!
Woonplaats:
Alem
This is Tooltip!
Materiaal:
Acryl op doek
This is Tooltip!
Afmetingen:
80x60 cm
This is Tooltip!

Is ook de cultuur van deze hechte gemeenschap.

This is Tooltip!
This is Tooltip!
03. Endless
This is Tooltip!
Peter Koks,  
This is Tooltip!
Endless

This is Tooltip!
Woonplaats:
Rijen
This is Tooltip!
Materiaal:
Anroechter Gruenstein (Dolomiet)
This is Tooltip!
Afmetingen:
170 x 55 x 55 cm.
This is Tooltip!

Symboliseert de eindeloosheid van het bestaan.

This is Tooltip!
This is Tooltip!
03. Energie
This is Tooltip!
Truus Brands,  
This is Tooltip!
Energie

This is Tooltip!
Woonplaats:
Hurwenen
This is Tooltip!
Materiaal:
Polyester designbad, acryl hd gloss
This is Tooltip!
Afmetingen:
LBH: 180 x 75 x 72 cm.
This is Tooltip!

“Met de vraag uit de omgeving Truus Jij moet wel meedoen. tuurlijk heel graag zelfs! Met jullie vraag! Wat is typisch Maasdriel ! in de loop der jaren het verlangen om mijn omgeving (die zo mooi is) in mijn werken te verstoppen. Na 37 jaar bewoner van Maasdriel te zijn nog steeds die verwondering van de mooie omgeving de mensen de cultuur het bruisende dorpsleven. Dit werk “Energie” is ’n kuip vol kleur en hoop, die ik als symbool en kunstwerk voor kunst in de gemeente wil aandragen. “Energie” is een Design Bad van Villeroy & Boch, deze is uniek doordat er een zit element van is maken. Het Design Bad wordt gepresenteerd op een 50cm waardoor de buik en schildering ook goed zichtbaar wordt. De zuil is een verlengstuk van het Design Bad. Een bankje in de openbare ruimte, park, speeltuin noem maar op is als een ontmoetingsplaats Een ontmoetingsplek waar we samen nu allemaal zo naar verlangen en typisch Maasdriel Deze buik van de kuip zit vol energie, kleur, symbolen, ideeen en plannen voor de toekomst wat typisch Maasdriel is we willen verder, ontmoeten, ontwikkelen en samen delen. Ik hoop oprecht dat dit stukje “Energie”” de bewoners en bezoeker van Gemeente Maasdriel iets extra kan geven. Die op ieders gezicht weer ’n glimlach kan toveren, om er samen vol energie weer iets moois van te maken in 2021 Een persoonlijke presentatie of toelichting is altijd prettiger, als hier behoefte aan is dan hoor ik het graag. Ik kan het plan altijd afgeven voor inzage. Het idee achter de Energie Design bank is ook dat, hij on tour gaat (voorafgaand aan de mogelijke expositie) langs alle dorpen en buurschappen voor een plaatselijke en bijzondere ontmoeting. met uiteraard een mooi foto Moment om te kunnen delen, zo ontstaat er ook interactie. Denk aan locaties zoals natuurgebieden langs de dijk, kasteel Ammerzoden, de Maas, jachthavens, slot well, boer en tuinderijen, ’t klompen pad noem maar op Maasdriel heeft zoveel locatie mooie locatie. Hier zou ik graag 2 weken voor uittrekken, met het doel samen ontmoeten en delen.”

This is Tooltip!
This is Tooltip!
04. De Levensbank
This is Tooltip!
Rob Reis,  
This is Tooltip!
De Levensbank

This is Tooltip!
Woonplaats:
Rossum
This is Tooltip!
Materiaal:
hout met acryl, 2x gelakt
This is Tooltip!
Afmetingen:
LBH 195X63X90 cm
This is Tooltip!

“Hoe Rossum & Driel samen komen op een bankske”

This is Tooltip!
This is Tooltip!
04. De Ovatie
This is Tooltip!
Frank van der Loo,  
This is Tooltip!
De Ovatie

This is Tooltip!
Woonplaats:
Tilburg
This is Tooltip!
Materiaal:
brons
This is Tooltip!
Afmetingen:
120 x 70 x 35 cm.
This is Tooltip!
This is Tooltip!
This is Tooltip!
05. Endlessness IV
This is Tooltip!
Adriaan Seelen,  
This is Tooltip!
Endlessness IV

This is Tooltip!
Woonplaats:
Rijen
This is Tooltip!
Materiaal:
Ierse hardsteen (celtic brown)
This is Tooltip!
Afmetingen:
205 x 40 x 20 cm.
This is Tooltip!

Ik ben een aantal keren in India geweest en waar ik enorm onder de indruk was van de geometrische patronen die daar in de architectuur toegepast worden. Daar ligt de inspiratie voor deze werken. Omdat de geometrische patronen in alle richtingen tot in het oneindige herhaald kunnen worden verbeelden ze daarmee ook onze aanwezigheid op de tijdspiraal. En doordat dit beeld een uitsnede is uit zo’n eindeloos patroon geeft het ook de relatie aan met onze aanwezigheid in het hier en nu.

This is Tooltip!
This is Tooltip!
05. Mijn paradijs
This is Tooltip!
Rob Reis,  
This is Tooltip!
Mijn paradijs

This is Tooltip!
Woonplaats:
Rossum
This is Tooltip!
Materiaal:
1cm dik hout van paardenkastanje uit Tiel
This is Tooltip!
Afmetingen:
65x125 cm
This is Tooltip!

Voor mij zijn de rivieren belangrijk, de Maas & Waal, dat wassend water en dan de eeuwen oude dorpjes met hun rijke verleden. Bij Rossum komen de Maas & Waal bij elkaar bij de sluis, Rossum aan de waal, Kerkdriel aan de Maas.

This is Tooltip!
This is Tooltip!
06. Ammerooise Nachtwacht
This is Tooltip!
Loes van Glabbeek van den Berk,  
This is Tooltip!
Ammerooise Nachtwacht

This is Tooltip!
Woonplaats:
Ammerzoden
This is Tooltip!
Materiaal:
Olieverf op linnen, met zwarte houten lijst er omheen.
This is Tooltip!
Afmetingen:
70x120cm
This is Tooltip!

Dit schilderij heb ik gemaakt in het Rembrandtjaar 2019. 350ste sterfjaar van Rembrandt. Mijn uitgangspunt was de Nachtwacht, met daarin verwerkt alle Ammerooise dieren bijnamen van vroeger en nu. Ik heb ze allemaal op de plaats van de mensen in de Nachtwacht gezet. Ik heb met heel veel plezier aan dit schilderij gewerkt. En omdat het is gemaakt met de dieren bijnamen van mensen uit Ammerzoden, dacht ik dat het heel goed zou kunnen passen als kunst in de gemeente Maasdriel.Van links naar rechts: Boven :Het hundje, het Duifke,de Spreeuw, de Keu, den Bok, het Ratje, den Haan, de Meeuw, de Muis, de Sijs, de Kuus, de Karekiek. Onder: de Kat, het Hert, het Schupke, de Mossel, de Spin, den Beir, de Kikvors, den Aerend,de Poes, de Mus en helemaal onderin, den Baars.

This is Tooltip!
This is Tooltip!
06. De Tulp
This is Tooltip!
Jos Brok,  
This is Tooltip!
De Tulp

This is Tooltip!
Woonplaats:
Ulvenhout
This is Tooltip!
Materiaal:
steigermateriaal
This is Tooltip!
Afmetingen:
200x52x52 cm
This is Tooltip!

Duurzaamheid is het thema van de Tulp – van bouwmateriaal tot natuurlijke schoonheid.Met steigerbuizen zijn reusachtige constructies te maken en eenvoudig weer af te breken, waardoor het jarenlang opnieuw gebruikt kan worden. In de Tulp komt dit duurzame materiaal in symboliek tot leven. Toonbeeld van duurzaamheid, van ongekende schoonheid; een steiger is daarna nooit meer een steiger maar een duurzaam hulpmiddel bij onze opgave om de wereld duurzaam en klimaatbestendig te maken!

This is Tooltip!
This is Tooltip!
07. Vis
This is Tooltip!
Joris Baudoin,  
This is Tooltip!
Vis

This is Tooltip!
Woonplaats:
Heerewaarden
This is Tooltip!
Materiaal:
beton, gietijzer, maaskeien, verf
This is Tooltip!
Afmetingen:
Afmetingen: 120 x 45 x 55 cm.
This is Tooltip!

Deze installatie is interactief. Wat mij opviel tijdens een bezoek aan het Driels museum is dat de gids bij vrijwel ieder voorwerp een anekdote wist. Ook in Kasteel Ammerzoden en in het bezoekerscentrum in Heerewaarden wordt enthousiast over de rijke historie verteld. Verhalen vertellen zou weleens iets typisch Maasdriels kunnen zijn. Het lijkt me boeiend wat de inwoners van Maasdriel, de bezoekers van het gemeentehuis, zelf bij deze inzending bedenken. Bij de put ligt een pen met een kladblok waarop iedereen zijn of haar uitleg bij het beeld kan geven, mogelijk met titel.

This is Tooltip!
This is Tooltip!
08. Landschap
This is Tooltip!
Jeanette Wijnbeld,  
This is Tooltip!
Landschap

This is Tooltip!
Woonplaats:
Rossum
This is Tooltip!
Materiaal:
acryl op linnen
This is Tooltip!
Afmetingen:
60 x 80
This is Tooltip!

“Terwijl we met de fiets op de pont bij Alem stonden en nog niet vertrokken waren. Zag ik het mooie beeld van de boom bij het water. Dat beeld heb ik gefotografeerd en daarna geschilderd.”

This is Tooltip!
This is Tooltip!
09. Portret van mijn kapster Sumintra van kapper Blitz
This is Tooltip!
Jeanette Wijnbeld,  
This is Tooltip!
Portret van mijn kapster Sumintra van kapper Blitz

This is Tooltip!
Woonplaats:
Rossum
This is Tooltip!
Materiaal:
acryl op linnen
This is Tooltip!
Afmetingen:
60 x 80
This is Tooltip!

” Waarom dit portret? Ook portretten schilder ik graag en omdat het iemand betreft die in een bekende kapperzaak werkt in Kerkdriel dus voor wat mij betreft typisch iets Maasdriels is.”

This is Tooltip!
This is Tooltip!
10. Rode poort naar de Maas
This is Tooltip!
Jan van Hekezen,  
This is Tooltip!
Rode poort naar de Maas

This is Tooltip!
Woonplaats:
Rossum
This is Tooltip!
Materiaal:
Olie- en acrylverf op doek
This is Tooltip!
Afmetingen:
12x150cm
This is Tooltip!
This is Tooltip!
This is Tooltip!
11. View to Tiel
This is Tooltip!
Jan van Hekezen,  
This is Tooltip!
View to Tiel

This is Tooltip!
Woonplaats:
Rossum
This is Tooltip!
Materiaal:
Olie- en acrylverf op doek
This is Tooltip!
Afmetingen:
Tweeluik. Formaat 120 x 120x2 cm
This is Tooltip!

De Maas en De Waal die Maasdriel omringen vormen de grote inspiratiebron voor mijn werk als schilder. Ik ben professioneel opgeleid als beeldend kunstenaar (Tilburg) en heb mijn werk met grote regelmaat in het land geëxposeerd. Ik woon in Rossum, heb mijn atelier in Hurwenen én ben geboren en getogen in Hedel. Alle drie dorpen in de Gemeente Maasdriel. Ook mijn familie (van twee kanten!) woont al zeker drie eeuwen hier. Ik mag dus wel zeggen dat ik van geboorte een rasechte Hedelnaar, en daarmee Maasdrielenaar ben! Ik word dagelijks geraakt door het prachtige rivierenland met haar kenmerkende eigen licht, atmosfeer en wijdsheid. Het rivierengebied -en met name de schitterende Bommelerwaard- is mijn thuis. Ik woon en werk er en ben er geboren en getogen. De rivieren spelen in onze gemeente, en zeker ook in het leven van haar bewoners, een belangrijke rol. De verbondenheid van mijn werk met de rivieren mag duidelijk zijn en zou je kunnen bestempelen als TYPISCH MAADSRIEL. Daarom vind ik dat mijn werk eigenlijk terecht een plekje verdient in het Maasdrielse gemeentehuis! Reden te meer dat ik als Maasdsrielse kunstenaar én groot liefhebber van onze streek graag deelneem aan het initiatief KUNST IN DE GEMEENTE.

This is Tooltip!
This is Tooltip!
12. Ooievaar
This is Tooltip!
Frik van Mil,  
This is Tooltip!
Ooievaar

This is Tooltip!
Woonplaats:
Ammerzoden
This is Tooltip!
Materiaal:
hout, gips, tegels
This is Tooltip!
Afmetingen:
160cm x 65cm
This is Tooltip!

De ‘geluksdrager’ maakt Maasdriel vol van verwachting!

This is Tooltip!
This is Tooltip!
13. Birdy
This is Tooltip!
Frik van Mil,,  
This is Tooltip!
Birdy

This is Tooltip!
Woonplaats:
Ammerzoden
This is Tooltip!
Materiaal:
cement, gips, golfballen
This is Tooltip!
Afmetingen:
120cm x 90cm x 160cm
This is Tooltip!

De Dorpswaard Birdy is uniek in zijn soort. Met veel plezier kijkt de Birdy terug op deze typische Maasdrielse Golf Club

This is Tooltip!
This is Tooltip!
14. Belofte houder
This is Tooltip!
Felix van Breugel,  
This is Tooltip!
Belofte houder

This is Tooltip!
Woonplaats:
This is Tooltip!
Materiaal:
brons
This is Tooltip!
Afmetingen:
180x35x40cm
This is Tooltip!

“In mijn kunstenaarspraktijk van meer dan veertig jaar zijn er een aantal periodes te onderscheiden van 1997 tot 2012 boetseerde ik talloze, vaak figuratieve sculpturen die ik oa in brons goot, uit deze periode stamt ook mijn inzending, aan deze tijd ging een meer constructieve en abstracte periode vooraf, hiervan zijn diverse werken opgenomen in particuliere- en instellingen collecties, oa van het Amphia ziekenhuis, de Rechtbank in Breda en Audax bv te Gilze Vanaf 2012 tot heden werk ik op papier in de twee dimensies, en bereid ik een tentoonstelling voor in maart 2021”

This is Tooltip!
This is Tooltip!
15. Over de Dijk
This is Tooltip!
Ellen Holleman,  
This is Tooltip!
Over de Dijk

This is Tooltip!
Woonplaats:
Rossum
This is Tooltip!
Materiaal:
tweeluik, gemengde techniek op houtpaneel
This is Tooltip!
Afmetingen:
120 x 120 cm
This is Tooltip!

In mijn schilderwerk spelen landschappen vaak een ondergeschikte rol. Soms zijn ze onderdeel van een beeldend lijnenspel van ‘roadscapes’, of de achtergrond van een ander schouwspel. Maar in dit tweeluik wilde ik het rivierenlandschap de hoofdrol geven. Het karakteristieke van dit gebied zit ‘m voor mij in de steeds wisselende uitzichten, die voortdurend nieuwe perspectieven laten zien. Een opeenvolging van landschappen en vergezichten. Aan elkaar verbonden door het water, met een steeds veranderend lijnenspel van uiterwaarden, dijken en dorpjes. En er wordt wat afgewandeld, gefietst en uitgewaaid op die dijken!

Dit tweeluik probeert die sfeer te vangen. Als onderdeel van een beeldend onderzoek naar de persoonlijkheid van de dijken in Maasdriel. Het toont de dijk tussen Rossum en Hurwenen. Ik zocht naar een manier om in één beeld dat stuk dijk te typeren. Daarvoor koos ik een birds eye perspectief, om die weidsheid te kunnen laten zien. Een vervreemdend perspectief, met de Waal die het beeld domineert, als imposante tegenmal van het groene land.

This is Tooltip!
This is Tooltip!
16. Driels Frammes
This is Tooltip!
Diny Hooijmans,  
This is Tooltip!
Driels Frammes

This is Tooltip!
Woonplaats:
Kerkdriel
This is Tooltip!
Materiaal:
oude porseleinen pop, stof, vulling, kunst bloemetjes en kunst fruit, vogeltje van glas, hout en veel verf
This is Tooltip!
Afmetingen:
h 50 cm
This is Tooltip!

“Dit object heb ik gemaakt van een pop van de kringloop voor ?2,- de bloemetjes appeltjes besjes peertjes enz. Van alles wat er in Maasdriel geteeld wordt heb gekregen. De pop is van porselein, een rok gemaakt van stof en alle bloemetjes en vruchtjes gedoopt in de verf en op de pop geplakt. Daarna het gehele object wit gespoten.”

This is Tooltip!
This is Tooltip!
17. De Champignonplukster
This is Tooltip!
Diny Hooijmans,  
This is Tooltip!
De Champignonplukster

This is Tooltip!
Woonplaats:
Kerkdriel
This is Tooltip!
Materiaal:
beton/cement
This is Tooltip!
Afmetingen:
h 55 cm
This is Tooltip!

Een ode aan alle champignon pluksters die met hun slecht betaalde werk een grote bijdrage leverde aan de welvaart van Maasdriel.

This is Tooltip!
This is Tooltip!
18. Zelfportret Foto de Maas
This is Tooltip!
Dhr Schoenmakers,  
This is Tooltip!
Zelfportret Foto de Maas

This is Tooltip!
Woonplaats:
Kerkdriel
This is Tooltip!
Materiaal:
This is Tooltip!
Afmetingen:
This is Tooltip!
This is Tooltip!
This is Tooltip!
19. Takkenmens
This is Tooltip!
Dhr Schoenmakers,  
This is Tooltip!
Takkenmens

This is Tooltip!
Woonplaats:
Kerkdriel
This is Tooltip!
Materiaal:
boomstam, steen en papier mache
This is Tooltip!
Afmetingen:
h 30
This is Tooltip!

Relatie met Typisch Maasdriel: Gevonden langs de Maas in Kerkdriel

This is Tooltip!
This is Tooltip!
20. Drielse families
This is Tooltip!
De dames van dubbel D atelier (contact: Diny,  
This is Tooltip!
Drielse families

This is Tooltip!
Woonplaats:
This is Tooltip!
Materiaal:
een schildersdoek 60/80 +16 MDF tegeltjes gezaagd, beschilderd en op het doek geplakt.
This is Tooltip!
Afmetingen:
60x80 cm
This is Tooltip!

Ons typisch Maasdrielse project, daar hebben wij een hele avond over gebrainstormd, dit is het resultaat, de ondergrond is de Maasdrielse vlag met eenvoudig geschilderde figuren, 16 bijnamen van Maasdrielse families.

This is Tooltip!
This is Tooltip!
21. De Uil
This is Tooltip!
De dames van dubbel D atelier (contact: Diny,  
This is Tooltip!
De Uil

This is Tooltip!
Woonplaats:
This is Tooltip!
Materiaal:
30 schilderdoekjes 20/20 en zelf een baklijst gemaakt
This is Tooltip!
Afmetingen:
125x105 cm
This is Tooltip!

Hierbij de inzendingen van De Dames van dubbel-D atelier, deze 2 projecten zijn gemaakt door 6 dames uit Kerkdriel in de leeftijd 65/73 jaar. De uil zou in het gemeentehuis niet misstaan daar vele WIJZE beslissingen moeten worden genomen.

This is Tooltip!
This is Tooltip!
22. Wij Maasdriel
This is Tooltip!
Bertus de Leeuw,  
This is Tooltip!
Wij Maasdriel

This is Tooltip!
Woonplaats:
Kerkdriel
This is Tooltip!
Materiaal:
mat transparant (plexi)glas
This is Tooltip!
Afmetingen:
ongeveer 3m breed bij een hoogte van 2m
This is Tooltip!

De grenzen opzoeken De combinatie van onze gemeentegrenzen en het portretteren van mensen in alle 11 kernen was mijn rode draad voor dit project. Ik heb de gemeentegrenzen digitaal verwerkt tot allemaal kleine vierkantjes. In deze vierkantjes komen allemaal verschillende portretten van mensen die daar wonen. Dus in Heerewaarden komen de mensen uit Heerewaarden en in Wellseind komen de mensen van daar. Na een aantal concepten had ik een concept wat bestond uit ongeveer 160 foto’s in de vorm van Maasdriel en de kleuren van de gemeente daar overheen.

This is Tooltip!
This is Tooltip!
23. Rug aan Rug
This is Tooltip!
Arie Kalisvaart,,  
This is Tooltip!
Rug aan Rug

This is Tooltip!
Woonplaats:
Heerewaarden
This is Tooltip!
Materiaal:
kunststof
This is Tooltip!
Afmetingen:
85 x 40 cm.
This is Tooltip!

“een kunststofbeeld , dat meer terughoudendheid en betrokkenheid als dualiteit laat zien. Zonder het kontakt te missen en de warmte voelbaar te laten. Twee mensfiguren, rug aan rug. “

This is Tooltip!
This is Tooltip!
24. Nieuwsgierig
This is Tooltip!
Arie Kalisvaart,  
This is Tooltip!
Nieuwsgierig

This is Tooltip!
Woonplaats:
Heerewaarden
This is Tooltip!
Materiaal:
steen
This is Tooltip!
Afmetingen:
120 x 40 cm.
This is Tooltip!

“een stenen beeld, dat typisch weergeeft , wat mij als buitenstaander opviel aan de mensen,die ik ontmoette, vooral tijdens het uitlaten van mijn hond. De inwoners van Maasdriel willen weten wat je doet en wie je bent. Maar ook het exposeren gedurende 10 jaar met Kunst Kiezel en Klei- route heeft mensen van mijn werk doen genieten .”

This is Tooltip!